ترس کودکان از دکتر کاملاً طبیعی است، اما میتوان با روشهای مناسب این ترس را کاهش داد. در ادامه چند راهکار مؤثر برای کمک به کودکان در غلبه بر این ترس آوردهایم:
۱. آشنایی تدریجی با محیط پزشکی
🔹 قبل از مراجعه به پزشک، درباره دکتر و کارهایی که انجام میدهد، با کودک صحبت کنید.
🔹 از کتابهای داستان یا فیلمهای کارتونی درباره ویزیت پزشک استفاده کنید تا دیدگاه مثبتی ایجاد شود.
🔹 در خانه بازی دکتر و بیمار را انجام دهید تا کودک احساس راحتی کند.
۲. استفاده از کلمات مثبت و آرامبخش
🔹 از واژههایی مثل “چکآپ”، “معاینه کوچک” یا “بررسی بدن” بهجای “تزریق”، “آزمایش” یا “درد” استفاده کنید.
🔹 تأکید کنید که پزشک دوست کودک است و برای کمک به او آنجاست.
۳. همراهی کودک و ایجاد حس امنیت
🔹 هنگام ویزیت، کودک را در آغوش بگیرید یا دست او را بگیرید تا احساس امنیت کند.
🔹 اگر اجازه داده شود، یک اسباببازی یا عروسک مورد علاقهاش را همراه ببرد.
۴. استفاده از روشهای حواسپرتی
🔹 هنگام معاینه، کودک را با قصهگویی، آهنگ خواندن یا بازی کردن سرگرم کنید.
🔹 از اپلیکیشنها یا ویدیوهای کودکانه برای مشغول نگه داشتن او استفاده کنید.
۵. تشویق و جایزه دادن بعد از ویزیت
🔹 پس از مراجعه به پزشک، کودک را به یک کار لذتبخش مثل رفتن به پارک یا گرفتن یک جایزه کوچک تشویق کنید.
🔹 او را بابت شجاعت و همکاریاش تحسین کنید.
۶. انتخاب پزشک مهربان و صبور
🔹 پزشکانی که با کودکان برخورد خوبی دارند و فضای آرامی در مطب ایجاد میکنند، میتوانند ترس کودک را کاهش دهند.
۷. طبیعی جلوه دادن ویزیت دکتر
🔹 نشان دهید که مراجعه به پزشک امری طبیعی و ضروری برای همه است. مثلاً بگویید: “مامان و بابا هم هر از گاهی پیش دکتر میروند.”
💡 نکته مهم: اگر ترس کودک بسیار شدید است، از مشاور کودک کمک بگیرید تا راهکارهای تخصصیتری ارائه دهد.
درمان ترس کودک از دکتر
اغلب کودکان در مواجه با دکتر دچار استرس و ترس شده و احساسات خود را به صورت گریه بروز می نمایند اگر کودک شما نیز از دکتر می ترسد و در اینگونه مواقع شما را مستاصل می کند پیشنهاد می کنیم با بخش خانواده سایت تفریحی و سرگرمی جیران همراه باشید تا با راههای درمان ترس کودک از دکتر آشنا شوید.
ترس از پزشک در کودکان رایج است و دلیل آن دردی است که احتمالا کودک یک بار حین انجام آزمایش با واکسیناسیون یا تزریق دارو حس کرده و این درد همزمان شده با بوی الکل و روپوش سفید و درمانگاه و حضور پزشک! به دنبال این مسئله کودک به مسائل مشابه شرطی می شود و به آنها اضطراب شدید و ترس نشان می دهد اما این ترس غیرعادی نیست.
برخی رفتارها و حرف های والدین نیز باعث تشدید ترسی کودکان از پزشک می شوند. در «فرزند پروری» این هفته به برخی از این حرف های نادرست اشاره می کنیم.
موارد پیشنهادی
۱ – اگه سر و صدا کنی، می بریمت دکتر آمپولت بزنه!
این ترس دیگر فقط با بیماری ارتباط پیدا نمی کند و کودک گمان می کند هر لحظه ممکن است او را برای آمپول زدن نزد پزشک ببرند. نباید کودک را تهدید کرد که به دلیل کار اشتباه و به عنوان تنبیه به او آمپول زده می شود.
۲ – خودتو بپوشون. اگر کلاه نذاری و سرما بخوری می بریمت آمپول بزنی! به جای استفاده از جمله های منفی، بهتر است به کودک بگوییم: «خودتو بپوشون تا سالم تر بمون». ترساندن کودک از بیماری نتایج ناخوشایندی حتی در بزرگسالی دارد.
مضطرب شدن به هنگام بیماری کودک
۳ – ای وای مریض شدی؟ حالا چی کار کنم؟
شاید دیده باشید برخی بزرگسالان با مشاهده کوچک ترین علایم بیماری بی تابی نشان می دهد و کار و زندگی شان را تعطیل می کنند و در خانه می خوابند. این واکنش ریشه در رفتارهای اشتباه والدین در کودکی دارد. والدین این افراد همان هایی هستند که در برابر بیماری فرزندشان بسیار مضطرب می شوند، بی تابی می کنند و حتی پا به پای فرزندی که آمپول می زند، گریه می کنند. وقتی فرزندمان بیمار می شود، باید او را دلداری دهیم و بگوییم: «خیلی زود خوب می شوی!» یا مثلا «من هم بچه بودم زیاد مریض می شدم». همدردی در کاهش ترس بسیار موثر است. واکنش های شدید مثل اینکه «حالا چه کنیم؟» باعث می شود کودک فکر کند بیماری مهلکی دارد و اعتماد به نفسش پایین می آید.
۴ – آمپول که درد نداره، نترس!
یکی از شیوه های نامناسبی که والدین به کار می برند، بی اهمیت جلوه دادن موضوع و بیان دروغ هایی مثل اینکه آمپول درد نداره است. تزریق عملی دردناک است اما برخی افراد تحمل درد بیشتری دارند و برخی کمتر. باید از بیان این جمله که «آمپول درد ندارد!» خودداری کرد زیرا هنگام تزریق کودک متوجه می شود که آمپول درد دارد و والدین به او دروغ گفته اند و این موضوع باعث بی اعتمادشدن کودک به والدین و پزشک و مسائل مربوط به بیماری می شود.
راه حل درست این است که به کودک بگویید آمپول درد دارد اما درد آن قابل تحمل است. برای کاهش درد آمپول می توان از شیوه های تجسمی و بازی استفاده کرد. نقش بازی کردن یکی از شیوه های خوب است که کودک با اجرای نمایش در موقعیت واقعی قرار می گیرد. تجسم زنبوری که نیش می زند یا دکتربازی در خانه و آمپول زدن به عروسک یا نقاشی کردن ماجرا یا خواندن کتاب می تواند کودکان زیر ۸ سال را برای رفتن نزد پزشک یا آمپول زدن آماده کند.
۵ – دکتر آمپول ننوشته
برخی والدین در مورد اتفاقی که قرار است بیفتد، هیچ توضیحی به کودک نمی دهد. حتی وقتی کودک می پرسد پزشک آمپول تجویز کرد یا نه، به دروغ برای آنکه جلوی گریه او را بگیرند، می گویند نه! اما بعد او را برای زدن آمپول می برند. این موضوع به شدت روی اعتماد کودک به والدین تاثیر منفی می گذارد. بسیاری از مشکلات شخصیتی و بیماری ها در بزرگ سالی ریشه در همین بی اعتمادی کودک به والدین دارد. اگر پزشک آمپول تجویز کرد، به کودک حقیقت را بگویید.
۶ – گریه نکن، آبرومون رفت. ساکت شو!
بهتر است از بیان این جمله و جمله هایی مشابه خودداری کنیم. چون کادر پزشکی می دانند که گریه کودک در این شرایط طبیعی است و آن را به جای مشکل تربیتی نمی گذارند. اگر جلوی گریه کودک را بگیرید، یک واکنش هیجانی اشتباه را تجربه می کند که در آینده تاثیر منفی بر او خواهدگذاشت. به جای آنکه بگویید: «گریه نکن» بگویید: «آمپول درد داره اما می توانی تحمل کنی. اگه خواستی گریه کن، اگر هم خواستی دست منو بگیر و فشار بده!»
تشویق برای نترسیدن کودک از دکتر
اگر با وجود رعایت تمام توصیه ها، فرزندتان همچنان از پزشک می ترسد و نمی پذیرد که وارد اتاق پزشک یا تزریقات شود، باید از تشویق استفاده کنیم؛ مثلا اگر همکاری کرد، برای او هدیه بخرید یا خوراکی مورد علاقه اش را به او بدهید یا برای بازی به پارک بروید.
متاسفانه در برخی موارد این شیوه هم جواب نمی دهد. اگر ترس در کودکی به حدی شدید باشد که مانع معاینه پزشک یا مانع تزریق آمپول شود، این ترس غیرطبیعی است. در این موارد با مراجعه به روان شناس و به کارگیری تکنیک های رفتار درمانی، ترس کودک کم و گاهی حذف می شود اما به هر حال ترس در مقابل درد طبیعی است.
بد نیست سایر روش های از بین بردن ترس کودکان به هنگام مراجعه به دکتر را بدانید
یشنهاد می کنیم اگر ترس کودکتان به خاطر رفتار دکترش است، سعی کنید دکترش را عوض کنید.
هرگز به خاطر گریه کردن کودکتان را سرزنش نکنید. فرآیند ملاقات با پزشک را برای کودک شرح دهید. بچهها معمولا در ملاقات با پزشک و مواجهه با آمپول، دچار وحشت میشوند. در مورد چیزی که کودک با آن مواجه خواهد شد صادق باشید و توضیح دهید که چه اتفاقی قرار است بیفتد و از دکتر هم بخواهید در طول معاینه و گرفتن آزمایش، تمام مراحل را توضیح دهد. به کودک بگویید اگر گریه کند، باعث طولانی شدن مدت می شود. در بسیاری موارد ناآگاهی از آنچه قرار است اتفاق بیفتد، ریشهاش ترس است. شما والدین میتوانید معاینات پزشکی را به طور نمادین در منزل روی کودکتان انجام دهید تا کودک با این فرآیند آشنا شود. داستانهایی جذاب درباره پزشکان برایش بخوانید و سعی کنید او را با محیط عمومی بیمارستان آشنا کنید.
بیشتر بخوانید: رشد و تکامل ذهنی در کودکان صفر الی شش ساله
در عین حال بهتر است مراقب رفتارهای خودتان باشید. بچهها معمولا خیلی به رفتارهای غیرکلامی حساس هستند و کاملا آنها را درک میکنند. در این مواقع بهتر است تا جایی که میتوانید آرامش خود را حفظ کنید. بیقرار و مضطرب نباشید و پای خود را مدام به زمین نزنید. بسیاری از کودکان ترس را از رفتارهای دیگران و تماشای اضطراب در آنها میآموزند. بنابراین اضطراب شما تاثیر بسزایی در ترس کودکتان از پزشک میگذارد.
نظرات کاربران