عوارض قند خون بالای 200
اگر گلوکز خون شما خیلی بالا یا خیلی پایین است بهتر است با عوارض قند خون بالای 200 آشنا شوید. ما در این پست از مجله سلامت جیران قصد داریم به بررسی عوارض قند خون بپردازیم.
هایپرگلیسمی و هیپوگلیسمی
گلوکز خونی که خیلی بالا یا خیلی کم می شود می تواند خطرناک باشد. برای ایمن و سالم ماندن، قند خون خود را به طور منظم چک کنید و مراقب علائم خاصی مانند گرسنگی، خستگی یا خواب آلودگی باشید. اگر گلوکز خون شما خارج از محدوده طبیعی است، اقداماتی را که در زیر توضیح داده شده انجام دهید تا احساس بهتری داشته باشید.
گلوکز خون بالا: هیپرگلیسمی
هیپرگلیسمی به این معنی است که شما گلوکز خون بیش از حد دارید. زمانی اتفاق می افتد که سطح گلوکز خون شما حدود 200 میلی گرم در دسی لیتر یا بالاتر باشد. در صورت عدم مصرف داروهای دیابت، خوردن بیش از حد یا ورزش نکردن، هیپرگلیسمی ممکن است رخ دهد. گاهی اوقات، داروهایی که برای مشکلات دیگر مصرف می کنید باعث افزایش گلوکز خون می شوند.
بیشتر بخوانید: رژیم غذایی و فعالیت بدنی مناسب دیابت
علائم هیپرگلیسمی عبارتند از:
- خیلی تشنه بودن
- خیلی خسته بودن
- داشتن تاری دید
- نیاز به دفع مکرر ادرار
اگر این علائم را دارید، بلافاصله قند خون خود را چک کنید. اگر خیلی زیاد است، این مراحل را دنبال کنید:
- قند خون خود را هر چهار ساعت یکبار چک کنید. اگر سطح شما پس از دو بار چک کردن کاهش پیدا نکرد یا علائم شما بدتر شد، با یکی از اعضای تیم دیابت خود تماس بگیرید.
- آب یا سایر مایعات بدون قند مانند نوشابه رژیمی یا کریستال لایت بنوشید.
- ممکن است لازم باشد دوز اضافی انسولین مصرف کنید. مربی دیابت شما بیشتر در این مورد با شما صحبت می کند.
گلوکز خون بالا: کتواسیدوز دیابتی (DKA)
اگر سطح انسولین شما خیلی پایین باشد، ممکن است گلوکز خون شما آنقدر بالا برود که خطرناک باشد. ممکن است دچار مشکل جدی به نام کتواسیدوز دیابتی یا DKA شوید. این معمولا در افراد مبتلا به دیابت نوع 1 و افرادی که سطح گلوکز بالای 500 دارند اتفاق می افتد.
اگر DKA دارید، مواد شیمیایی به نام کتون شروع به تولید اسید زیادی در بدن شما می کنند. اسید و گلوکز خون بالا می تواند شما را بسیار بیمار کند. همچنین ممکن است دچار کم آبی (از دست دادن مایعات بدن) شوید. با دادن دوز صحیح انسولین هر روز می توانید از DKA جلوگیری کنید.
اگر هر یک از علائم زیر DKA را دارید، فورا به بخش اورژانس محل خود مراجعه کنید. شما باید با انسولین و مایعاتی که از طریق IV (لوله نازکی در بازوی شما قرار می گیرد) به شما داده می شود، درمان شوید:
- تاری دید
- کاهش اشتها
- خشکی دهان، چشم یا پوست
- تنفس سریع
- احساس گیجی یا تحریک پذیری
- احساس ضعف یا خستگی بسیار
- نفس با بوی میوه
- درد معده، حالت تهوع یا استفراغ
گلوکز خون پایین: هیپوگلیسمی
هیپوگلیسمی زمانی رخ می دهد که گلوکز خون به زیر سطح طبیعی کاهش یابد یا خیلی سریع کاهش یابد. اگر سطح گلوکز خون شما کمتر از 70 میلی گرم در دسی لیتر باشد، بسیار پایین است.
هیپوگلیسمی می تواند ناشی از موارد زیر باشد:
- ترکیبی از این عوامل
- فعال تر از حد معمول
- نوشیدن الکل
- خوردن در زمان نامناسب برای داروهایی که مصرف می کنید
- حذف یا تمام نکردن وعده های غذایی یا میان وعده ها
- مصرف بیش از حد داروهای دیابت
شما می توانید هیپوگلیسمی بدون هیچ علامتی داشته باشید. این امر باعث می شود که بررسی منظم سطح گلوکز خون شما مهم باشد. هنگامی که هیپوگلیسمی علائمی ایجاد می کند، می تواند شامل موارد زیر باشد:
- عرق کرده بودن
- ضربان قلب سریع
- احساس تحریک پذیری
- احساس لرزیدن
- احساس خستگی
- سردرد
- گرسنگی
اگر این علائم را دارید، بلافاصله قند خون خود را چک کنید. اگر خیلی کم است (زیر 70 میلی گرم در دسی لیتر)، فوراً چیزی با شکر مصرف کنید. این به سرعت سطح گلوکز خون شما را افزایش می دهد. برخی از گزینه های خوب عبارتند از:
- پنج تا شش آب نبات سفت
- نصف فنجان (4 اونس) آب میوه یا نوشابه معمولی
- سه عدد قرص گلوکز
همچنین باید بعد از 15 دقیقه دوباره قند خون خود را چک کنید. اگر هنوز کم است، دوباره چیزی با شکر مصرف کنید. بعد از 15 دقیقه دوباره سطح گلوکز خون خود را بررسی کنید. اگر هنوز کم است، با پزشک مخصوص دیابت تماس بگیرید. اگر وعده غذایی بعدی شما بیش از یک ساعت فاصله دارد، یک میان وعده کوچک بخورید.
نظرات کاربران