همدان گردی
با همدان گردی و آشنایی با جاهای دیدنی همدان از سایت گردشگری سایت تفریحی جیران همراه باشید.
همدان گردی شهر همدان مهد علم و فرهنگ و هنر و تمدن ایران، جایگاه بزرگ مردان، با قرارگیری در دل کوه های الوند مقصد طبیعت دوستان و گردشگران به سبب آب و هوای خوب و خنک آن در فصل گرم تابستان همه ساله میزبان تعداد زیادی از مسافران از سراسر ایران و یا حتی جهان می باشد. این شهر تاریخی پایتخت ایران در زمان مادها به عنوان اولین حکوکت شاهنشاهی در ایران بوده است. همدان مهد پرورش بزرگانی چون ابوعلی سینا و باباطاهر است؛ جدای از اینها طبیعت زیبا و سرسبزی دارد، جاهای طبیعی همدان واقعا دیدنی است. این شهر با جاذبه های تاریخی و طبیعی و دیدنی خود دل هر گردشگری با هر سلیقه ای را به راحتی به دست می آورد.
معرفی کلی
شهر همدان مرکز استان همدان در غرب کشور ایران یکی از قدیمی ترین شهرهای ایران است که به عنوان پایتخت تمدن ایران شناخته می شود. همدان از آن دسته شهرهایی است که در هر فصل از سال به شکل متفاوتی از گردشگران داخلی و خارجی پذیرایی می کند. در بهار و تابستان با طبیعتی سرسبز و اب و هوایی مطلوب، در پاییز با رنگ و رویی رویایی و در زمستان با ورزش ها و تفریحات برفی مانند پیست اسکی.
همدان سرشار از جاهای دیدنی از نوع تاریخی، مذهبی، طبیعی، گردشگری و تفریحی است که در این مقاله مجال پرداخت به همه ی آنها فراهم نیست؛ هر چند سعی شده است به معرفی جاهای دیدنی تفریحی همدان پرداخته شود. از جمله مکان های دیدنی همدان می توان به کلیسای سنت گریگوری استپان، کلیسای پروتستان ارامنه، تپه هگمتانه، شیر سنگی، مسجد جامع، تپه عباس آباد و شهر لاله جین اشاره کرد. در ادامه به توصیف تقریبا همه چیز درباره ی همدان و توضیح تعدادی از جاهای دیدنی آن پرداخته می شود.
همدان از شمال با استان های زنجان و قزوین، از جنوب با استان لرستان، از شرق با استان مرکزی و از غرب با استان های کردستان و کرمانشاه همسایه است. همدان نیز مانند سایر مناطق غربی ایران دارای اب و هوای معتدل کوهستانی است. از جمله سوغاتی های خوشمزه شهر همدان می توان به نان کماج، باسلوق، نان شیرمال، شیرینی نارگیلی معروف همدان و از جمله صنایع دستی آن می توان به نمد، گلیم، فرش های دستباف، چرم و سفال لالجین اشاره کرد. امکان سفر به همدان با هواپیما، اتوبوس، ماشین سواری و خودروی شخصی وجود دارد. زبان مردم همدان فارسی اما لهجه آنان همدانی است، لهجه ای که از زبانهای کهن ایرانی به همدانی ها به ارث رسیده است.
آرامگاه بوعلی سینا
آرامگاه بوعلی سینا طبیب و عارف و شاعر بزرگ جهان که معرف حضور همگان است به عنوان یکی از جاذبه های دیدنی همدان در این شهر واقع شده است.آرامگاه بوعلی سینا با الهام از قدیمی ترین بنای تاریخی اسلامی یعنی برج قابوس بن وشمگیر در شهر گنبد کاووس به شکل یک برج ساخته شده، در اطراف آن چندین درخت چنار کهنسال و باغچه و آب نما وجود دارد که بر زیبایی مکان می افزاید. از طرفی نمای ظاهری بنا با سنگ گرانیت کوه الوند تزئین شده و بسیار جالب و دیدنی است. با این تفاسیر این آرامگاه یکی از زیباترین آرامگاه های موجود در ایران است. قدمت این بنا به دوران قاجار باز می گردد. این مکان دارای دو تالار است؛ در تالار شمالی حدود 8000 جلد کتاب باارزش ایرانی و خارجی و در تالار جنوبی که کاربری موزه دارد تعدادی اشیاء باارزش مربوط به دوره قبل از میلاد حضرت مسیح و دوران قبل از اسلام نگهداری می شود. ارامگاه بوعلی سینا در میدانی به همین نام در شهر تاریخی همدان قرار دارد. ساعت بازدید از ارامگاه در فصل بهار و تابستان از 9 صبح تا 9 شب و در فصل پاییز و زمستان از 9 صبح تا 6 عصر و بلیط ورودی آن به ازای هر نفر تبعه ی ایرانی 15 هزار و به ازای هر تبعه ی خارجی 20 هزار تومان می باشد.
آرامگاه باباطاهر
باباطاهر عریان، شاعر و عارف و دوبیتی سرای معروف اواخر قرن چهارم و اوایل قرن پنجم هجری شمسی بوده است. آرامگاه این بزرگ مرد تاریخ همراه با کاشی کاری ها و معرق کاری های بیرونی بنا و تزئینات داخلی آن و نیز 24 دوبیتی وی که هر یک بر قطعه سنگی در محوطه داخلی آرامگاهش حک شده است از جمله مکان های دیدنی شهر همدان می باشد. از نکات مثبت بازدید از این آرامگاه می توان به موزه ی صنایع دستی همدان اشاره کرد که در جوار آن قرار دارد. هر چند آرامگاه خود به تنهایی کفایت می کند تا برای آن وقت صرف شود. ساعت بازدید از این آرامگاه از ۹ صبح تا ۸ شب و بهای بلیط ورودی آن تنها 1500 تومان است. آرامگاه باباطاهر در میدانی در شمال شهر همدان دقیقا به همین نام واقع شده است.
حمام تاریخی قلعه
حمام قلعه یک حمام سنتی است که امروزه به یک موزه مردم شناسی تبدیل شده است. مساحت داخلی آن حدود 1500 متر می باشد. این حمام که در خیابان شریعتی – محله ی قدیمی قلعه یا قاشق تراشان قرار دارد از دو بخش حمام سرد و حمام گرم تشکیل شده است. ورودی حمام به شکل هشتی است. چیدمان حمام به این صورت است که بعد از هشتی وارد حمام سرد و سپس وارد حمام گرم می شویم. ساعت بازدید از حمام از 9 صبح تا 10 شب می باشد. یکی از نکات مثبت و جالب این مکان وجود سفره خانه سنتی و گروه موسیقی زنده در آن است که بازدیدکنندگان می توانند در کنار بازدید از حمام و فرهنگ و آداب و رسوم مردم همدان از غذاهای سنتی آنان در این سفره خانه نیز لذت ببرند.
مجموعه تاریخی تفریحی گنجنامه
یکی از مکان های تاریخی و البته تفریحی – توریستی – ورزشی همدان مجموعه ی گنجنامه است. گنجنامه دو سنگ نوشته بر تن کوه الوند است که قدمت آن به دوران داریوش و خشایارشاه بر می گردد. سنگ نوشته هایی که مردم معتقد بودند راز یک گنج نهان را در دل دارد و به همین دلیل نام آن ها را گنجنامه نهادند. بازدید از این سنگ نوشته ها برای عموم مردم ازاد است و احتیاج به پرداخت هیچ هزینه ای نیست. دو مورد از دیدنی های گنجنامه آبشار و تله کابین است.
علاوه بر اینها این مجموعه دارای ورزش های هیجانانگیزی مثل سکوی پرش بانجی جامپینگ، کابل پرواز تیرول، دیواره سنگ نوردی، پیست تریال، رنجر، سالن بولینگ، پیست اسکی، پیست سورتمه سواری، کافی شاپ و رستوران، شهربازی سرپوشیده و باغ گیاهان است که به تنهایی کفایت می کنند تا هر گردشگری به سمت همدان بار سفر ببندد. این مجموعه با این همه امکانات تفریحی و گردشگری تنها 5 کیلومتر با همدان از طرف غرب فاصله دارد و به طور دقیق تر در میدان گنجنامه، انتهای دره عباسآباد، ابتدای مسیر جاده همدان به شهر تویسرکان از استان همدان واقع شده است. چنانچه خودروی شخصی به همراه ندارید می توانید برای رفتن به گنجنامه از خیابان شریعتی با ماشین سواری یا دربست بروید.
غار آکواریوم گنجنامه
از جمله مکان های دیدنی که در مجموعه ی گنجنامه وجود دارد غار آکواریوم است. مساحت این غار چیزی حدود 1000 متر مربع و ارتفاع آن بین 2.5 تا 15 متر در نقاط مختلف غار متغیر است. این غار دارای 21 آکواریوم که آب برخی شور و اب برخی شیرین است می باشد. ابعاد این آکواریوم ها بین 1 متر در 1 متر و 2 متر در 2 متر متغیر است. در غار آکواریم ماهی هایی مانند سفره ماهی و ستاره دریایی نگهداری می شود. در این غار همچنین می توان آکواریوم های پلنتی را مشاهده کرد که ابعاد آنها 2 متر در 3 متر است و در نوع خود بی نظیرند. از طرفی در طبقه فوقانی غار تعدادی از آبزیان کمیاب و خزندگان سراسر جهان نگهداری می شود که واقعا جذاب و دیدنی اند.
بازار سنتی همدان
بازار همیشه مورد بازدید و پسند گردشگران بوده و هست. حتی کسانی که به خرید علاقه ندارند یا قصد خرید ندارند در سفر به هر شهری حتما از بازار آن دیدن می کنند تا با فرهنگ و زبان و لهجه ی ساکنان و سوغاتی های آن شهر از نزدیک اشنا شوند. بازار سنتی تاریخی همدان با حدود ۳۰ راسته و ۲۴ سرا که قدمت اکثر بناهای آن به دوران قاجار باز می گردد در محدوده ی خيابانهای باباطاهر و اکباتان و شهدا واقع شده است. از جمله ی رسته ها می توان به رسته یا بازار کفاش ها، ادویه فروشها، سمسارها، قصابها، قنادها، مسگرها و…. اشاره کرد. این بازار سرپوشیده است و سقف برخی از قسمت های آن گنبدی شکل است. همدان علاوه بر اینکه شهری تاریخی است از آنجا که در مسیر یکی از شاخه های اصلی جاده ی ابریشم واقع شده از قرن ها پیش از جمله مراکز مهم تجاری محسوب می شده است.
موزه تاریخ طبیعی همدان
موزه ی تاریخ طبیعی همدان در مساحتی حدود 2000 متر مربع در انتهای چهارباغ آزادگان واقع شده است. این موزه دقیقا در داخل دانشکده کشاورزی همدان قرار دارد و انواع نمونه های حیوانی و گیاهی مربوط به ایران و جهان در آن یافت می شود که مورد مطالعه ی دانش پژوهان و دانشجویان رشته های مرتبط است. در این موزه علاوه بر نمونه های زنده جانداران، سنگواره ها و تاکسی درمی شده هایی از آنها نیز وجود دارد.
امامزاده حسین همدان
امامزاده حسین همدان از نوادگان امام حسن مجتبی یا پسر امام حسن عسگری است. این بنا با گنبد آجری در بالای آن از جمله آثار بی نظیر معماری در همدان است که در ابتدای خیابان شهدا واقع شده است. نمای بنا دو طبقه است و در هر طبقه یک تعداد حجره وجود دارد. از جمله دیدنی های بنا رسمی بندی های داخل طاق نما و ضریح چوبی و حیات باصفا و همان گنبد بالای بناست که همگی در کنار هم واقعا چشم نواز و زیباست.
گنبد علویان
گنبد علویان که از جمله نمونه های منحصر به فرد معماری و گچ بری در همدان یا حتی در کل ایران است در چهار باغ علویان، نزدیک میدان امامزاده عبدالله شهر همدان قرار دارد و از سمت جنوب به خیابان باباطاهر ختم می شود. قدمت این بنای تاریخی زیبا و ناب به دوران بعد از اسلام باز می گردد و دیدن از آن خالی از لطف نیست.
برج قربان همدان
برج قربان همدان از اثار تاریخی قرن هفتم و هشتم هجری قمری بین چهارباغ شهید مدنی و خیابان طالقانی، درست در کنار دبیرستان اندیشه قرار دارد. این برج محل دفن شیخ الاسلام حسن بن عطار و تعدادی از امیران دوران سلجوقی است. این قبرها همگی در سردآبی در زیر برج یافت شده اند. این بنا یک برج ۱۲ ضلعی آجری با گنبدی هرمی شکل است. برج قربان به هیچ طریقی تزئین نشده است اما با این وجود یک اثر تاریخی و نمونه ی زیبای معماری است که جبهه خارجی آن را طاق نماهایی با عمق ۱۵ و پهنای ۱۲۳ سانتی متر در هر ضلع و جبهه داخلی را طاق نماهایی به عمق ۲۰ و عرض ۹۰ سانتی متر تشکیل می دهد.
سد اکباتان
اکباتان تنها دریاچه ی شهر همدان است که در 11 کیلومتری آن از طرف شرق قرار دارد. این دریاچه علاوه بر زیبایی طبیعی دارای فضای سبز مناسب و امکانات تفریحی و گردشگری فراوانی مانند قایقرانی و اسکی روی اب است که باعث شده همه ساله تعداد زیادی از گردشگران به سمت آن کشیده شوند. از طرفی گردشگران می توانند برای صرف غذا و استراحت به رستوران ها و مهمان سراهای دریاچه بروند.
دشت میشان
از جمله جاذبه های کاملا طبیعی همدان دشت میشان بر دامان الوند کوه است. این دشت همه روزه مخصوصاً در فصول نسبتا گرم سال میزبان طبیعت گردان و کوه پیمایان بسیاری است. مسیر رسیدن به دشت میشان از میدان مرکزی شهر (میدان امام) به طرف خیابان مهدیه، به سمت دانشگاه بوعلی سینا، بعد از چهار راه دانشگاه به سمت میدان قائم است، در میدان قائم به سمت راست بپیچید، سپس به یک دوراهی می رسید که یکی به سمت عباس آباد و دیگری به سمت گنجنامه میرود، به سمت گنجنامه بروید تا به مسیر نیمه سنگین کوه پیمایی الوند کوه برسید. قبل از شروع مسیر سنگ نوشته های قدیمی گنجنامه را می بینید که می توانید از آنها هم دیدن کنید. مسیر کوه پیمایی شما مسیر پادشاهانی است که در زمان هخامنشیان از آن عبور می کردند. از طبیعت لذت ببرید و اکسیژن ناب تنفس کنید.
غار علیصدر
غار آبی علیصدر که لقب طولانی ترین غار آبی دنیا را به خود اختصاص داده بسیار زیبا و جالب و در نوع خود منحصر به فرد است. این غار که در ۷۵ کیلومتری شمال غرب همدان واقع شده از جمله جاهای دیدنی معروف همدان است. دمای داخل غار حتی در فصل گرم تابستان هم همواره حدود ۲۰ درجه سانتیگراد است. قدمت غار و سنگ های آن به دوران ژوراستیک بر می گردد و ارتفاع آن از سطح دریا حدود 2100 متر است. داخل غار یک دریاچه ی نسبتاً بزرگ شکل گرفته است به طوری که دیدن از غار برای بازدیدکنندگان تنها با قایق امکان پذر است. بدین ترتیب می توان سوار بر قایق بدون زحمت پیاده راه رفتن از محوطه ی داخل غار و عجایب آن لذت فراوان برد. قیمت بلیط غار علیصدر و قایق سواری در آن همراه با راهنما به ازای هر نفر 35 هزار تومان می باشد. ساعات بازدید هم در بهار و تابستان از 8 صبح تا 6 عصر و در پاییز و زمستان از 8 صبح تا 3 بعد از ظهر است.
سفال لاله جین
بیشتر بخوانید: مکانهای گردشگری مهاباد
نظرات کاربران