هرس کردن سالیانه درختان
برای اینکه درختان خوب رشد کنند و گل دهی و میوه مرغوب و زیادی داشته باشند باید هرس شوند ولی آگاهی از زمان و نحوه هرس کردن سالیانه درختان می تواند یاری دهنده باشند. با سایت تفریحی جیران از بخش گیاهان همراه باشید.
مرحله اول – انتخاب زمان مناسب:
ضروری است که هرس در مقطع معینی از رویش انجام گیرد قطع مکرر در زمانهای نامناسب سبب از دست دادن فصول گلدهی و ضعیف کردن تدریجی و نابودی درختان و درختچه ها می گردد.
زمان هرس بر مبنای ذیل انجام می گردد:
- درختان و درختچه های خزان کننده که قبل از ۱۰ خرداد (پایان ماه) جوانه می زنند : زمان هرس آنها پس از گلدهی می باشد
- درختان و درختچه های خزان کننده که بعد از ۱۰ خرداد (پایان ماه) جوانه می زنند : زمان هرس آنها بین دی ماه و اسفند قبل از شروع رویش سالانه (زمان خواب آنها)
- گروه گیلاس ها شامل گیلاس، زردآلو، آلو و غیره : زمان هرس آنها اواخر تابستان می باشد
- پهن برگان همیشه سبز : زمان هرس آنها اواسط اردیبهشت تا اواسط خرداد می باشد
- سوزنی برگان : زمان هرس (در صورت نیاز و به صورت محدود) پاییز می باشد.
موارد پیشنهادی
مرحله دوم- قطع بخشهای مرده:
طبیعی است شاخه های زیرین درختان و درختچه ها که در اثر پوشش تاجی و قرار گرفتن مستمر در سایه خشک شده اند باید از محل اتصال شاخه به تنه قطع گردند.
مرحله سوم – قطع بخشهای آفت زده و آسیب دیده:
تمام شاخه هایی که توسط باد، برف یا عوامل دیگر شکسته شده یا آفت زده باید قطع گردند سطح هرس باید توسط چسب هرس پوشانده شود.
مرحله چهارم – قطع شاخه های ضعیف و مزاحم و متراکم:
تمام شاخه های باریک و ضعیف را باید هرس کرد در صورتی که درختان و درختچه ها دارای شاخه های متراکم و متداخل باشند باید تعدادی از آنها را جهت رسیدن نور هرس نمایند.
مرحله پنجم – برطرف کردن پاجوشها:
پاجوشهایی که اطراف تنه اصلی از ریشه درختان و درختچه ها به وجود می آید عامل ضعیف شدن آنها می گردند در صورتی که طالب داشتن تنه ی راست و قوی و بدون پاجوش و رشد بهتر باشیم باید این پاجوشها حذف گردد.
مرحله ششم – برطرف کردن رشدهای ناخواسته:
برای این کار باید نظری کارشناسانه به درخت بیندازیم و با بررسی وضعیت درخت، شاخه های غیر متجانس که باعث بد فرم شدن درختان و درختچه ها می گردند حذف گردد.
مرحله هفتم – هرس به منظور جلوه دادن گلها:
تمام درختچه ها و درختان گلده نیاز به هرس سالیانه ندارند ولی برای به دست آوردن شاخه های فراوان گلده باید قاعده ذیل را بکار برد. ( استثنا نیز وجود دارد.)
- درختان و درختچه های خزان کننده که قبل از ۱۰ خرداد (پایان ماه) به شكوفه بنشیند مانند یاس زرد، نرگس درختی و یاسمن : معمو گلها روی شاخه های قدیمی تشکیل می شوند لذا تمام شاخه های ۱ ساله باید قطع گردند این شاخه ها شامل تمام شاخه هایی است که بر روی شاخه سالهای قبل روییده است.
- درختان و درختچه های خزان کننده که پس از ۱۰ خرداد (پایان ماه) جوانه می زنند مانند فستوکا، علف نقره ای و گز : گلها بر روی شاخه های نو تشکیل می شوند. تمام شاخه های سفت سالهای قبل باید قطع شوند. جوانه های جدید قوی و حامل گلهای فصل خواهند بود.
- گروه گیلاس ها شامل گیلاس، زرد آلو، آلو و غیره : نیاز به هرس ندارند.
- پهن برگان همیشه سبز: نیاز به هرس شدید ندارند بعضی از درختچه ها مانند شمشاد، آزالیا، سانتولنيا، برای اینکه تولید جنسهای فراوانی کنند مورد هرس شدید قرار می گیرند
- سوزنی برگان : نیاز به هرس زیاد ندارند به استثنای هرس بهداشتی و فرم دهی.
مطلب مرتبط: آفات و بیماری های مهم درختان
نظرات کاربران