روشهای کنترل عصبانیت
هنگام عصبانیت به جای فشردن دندانها به هم و تند نفس کشیدن، ترفندهایی که در ادامه این مطلب نوشته شدهاند را بیاموزید و تمرین کنید. با این کارها میتوانید به تدریج از میزان خشم و هیجانات منفی و پرخاشگریهای خود بکاهید و برای خود و اطرافیان زندگی آرامتری را به ارمغان بیاورید.همه ما عصبانیت را تجربه کردهایم و بدون شک میدانیم که کنترل زبان، رفتار و افکار در این دقایق بههیچ عنوان آسان نیست. اما شک نداشته باشید که با تمرین کردن راهکارهای کسب آرامش زیر میتوان به این توانایی دست پیدا کرد.
۱- محل را ترک کنید
وقتی احساس میکنید خشم شما در حال افزایش است و هر آن ممکن است دهان خود را باز کرده و حرفی بزنید که درست نیست، موقعیت فعلی خود را عوض کنید. مثلا از اتاق بیرون بروید و کمی قدم بزنید. یا کاری را انجام دهید که حواستان را پرت میکند. با ایجاد یک وقفه هرچند کوتاه میتوانید از شدت عصبانیت بکاهید. حتی اگر لازم است میز شام یا جلسه کاری را ترک کنید. مطمئن باشید خارج شدن از شرایط کنونی باعث کاهش عصبانیت خواهد شد.
از دیگر مزایای ترک کردن محل و شرایطی که در آن حاضر هستید این است که امکان نمایش رفتار خصمانه یا بیان حرفهای ناشی از عصبانیت را نخواهید داشت. این موجب حفظ وجهه و احترام اجتماعی شما میشود.
۲- نفس عمیق بکشید
هر زمان که تنها میشوید، نفس عمیق کشیدن را تمرین کنید. برای این منظور باید به مدت ۵ ثانیه از بینی نفس بکشید، دو ثانیه آن را نگه دارید و سپس به مدت ۱۰ ثانیه آن را از دهان بیرون دهید. این کار را چند بار پشت سر هم تکرار کنید. این تمرین باعث میشود تا سیستم عصبی بدن آرام شده و از افکاری که در ذهنتان جولان میدهند هم فاصله بگیرید زیرا مجبور هستید ثانیههای نفس کشیدن خود را بشمارید.
۳- نظرتان را عوض کنید
پس از عصبانیت، وقتی آرامتر هستید از خودتان چند سوال بپرسید: آیا میتوانید به شرایط پیش آمده کمی منطقیتر بیندیشید؟ برای دیده شدن یا شنیده شدن صدایتان به چه چیزی نیاز دارید؟ طرف مقابل به چه چیزهایی نیاز دارد – آیا ممکن است او هم خواستههای مشابه شما را داشته باشد؟
فکر کردن به نیازها و خواستههای طرف مشاجره، باعث میشود تا کمتر روی عصبانیت و خواسته خود پافشاری کنید و به این ترتیب از میزان هیجانات منفی شما کاسته خواهد شد. این نخستین قدم برای شناخت و درک کسی است که موجب ناراحتی شما شده است.
۴- برای حرف زدن یا نزدن برنامهریزی کنید
حرف زدن در مورد شرایط پیش آمده به موقعیتی که در آن حاضر هستید بستگی دارد. گاهی هنگام عصبانیت حرف میزنیم تا بگوییم تقصیر ما نیست و از گناه خود کم کنیم، نه برای تحت تاثیر قرار دادن طرف مقابل. اما پیش از باز کردن دهان و بیان هر آنچه در ذهن دارید، چند ثانیه به این فکر کنید که نتیجه این سخنان چه خواهد بود و آیا در بهتر شدن اوضاع تاثیری دارد یا نه! اگر موثر است، حرف بزنید اما اگر باعث بدتر شدن اوضاع میشود بهتر است هیجانتان را کنترل کنید.
۵- برای توضیح دادن زمان بگیرید
برای بیان موضوعاتی که موجب عصبانیت شما شدهاند بهتر است زمان تعیین کنید. اول همه سخنان خود را روی برگه یادداشت کنید و سپس در زمان مناسب در رابطه با آنها حرف بزنید.
۶- مسئولیتپذیر باشید
اگر بهشدت اصرار دارید که در اولین فرصت در مورد موضوعی که موجب خشم شما شده صحبت کنید، خود را برای قبول هر نوع مسئولیتی آماده کنید. پاسخگو باشید. به طرف مقابل توضیح دهید که چرا این حرف را گفتهاید. حتما برای کارهایی که کردهاید و حرفهایی که گفتهاید از ضمیر اول شخص یعنی «من» استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: فواید معنوی سوره انشراح
نظرات کاربران