راه های جلب محبت همسر
محبت به همسر و راه های جلب محبت همسر و افراط در محبت را از بخش خانواده سایت تفریحی جیران همراه ما باشید.
محبت به همسر
احادیث بسیاری درباره دوست داشتن زن و محبت به او نقل شده است، زیرا زن امانت خداوند است و انسان مسلمان باید امانت خدا را دوست بدارد. رسول خدا فرمودند:
از دنیای شما دوست نمیدارم مگر زنان و بوی خوش را. (1)
امام صادق (ع) فرمودند:
هرقدر مرد، زن را بیشتر دوست داشته باشد فضیلت ایمانش زیادتر است. (2)
و نیز فرمودند:
هر کس ما را بیشتر دوست دارد، زنان را بیشتر دوست خواهد داشت.(3)
بنای محبت محبت نظیر قانون جاذبه است. همانطوری که جهان با وجود جاذبه پا برجاست، خانه و خانواده هم بر روی محبت و رحمت استوار است (4) و اگر این محبت و رحمت نباشد آن خانواده هم پاشیده میشود. خانه ای که در آن محبت نباشد قبری پر عذاب و زندگی توأم با شکنجه است.
موارد پیشنهادی
کانون گرم خانواده آفتهایی نیز دارد که ما باید آنها را بشناسیم و از آن بپرهیزیم تا این گرمی و محبت، تداوم یابد. در اینجا بطور خلاصه به بعضی از آنها اشاره میکنیم:
- تند خویی: جدال و تندخویی و پرخاشگری، چون سنگی که بر شیشه فرود آید، شکننده است. زن و شوهر باید کاملا مواظب باشند با بد خلقی شیشه محبت یکدیگر را نشکنند و زندگی مشترک را تلخ نکنند.
- فحش و کتک: ناسزا و کتک کاری از آفات محبت و موجب از بین رفتن شخصیت انسان است. خدا و پیامبر و ائمه طاهرین را به غضب می آورد (5) و بنای زندگی را نابود می سازد. فحش دادن مرد به همسر، ناسزا گفتن زن به شوهر، و فحش دادن پدر و مادر به بچه هایشان، بنیان خانواده را متلاشی میکند.
- زخم زبان: زخم زبان نیز نابود کننده محبت است و آنچنان گناه بزرگی است که
امام صادق فرمودند:
خداوند می فرماید: اگر کسی به دوست من توهین کند مثل این است که جنگ کرده است و کسی که بنده مؤمن مرا احترام کند از غضب من ایمن باشد. (6)
رسول اکرم صلی اله فرمودند:
اگر زنی به شوهرش بگوید که ما خیری در خانه تو ندیدیم، تمامی اعمالش باطل می شود و از بین می رود و اگر مردی به زنش بگوید ما از تو خیر ندیدیم، اعمالش نابود می شود.
۴- خودپسندی: خودپسندی و تکبر مرد و زن بسیار خطرناک است و چنین افرادی ممکن است در قیامت هم، در برابر خدا قد علم کنند و تكبر بورزند.(7)
خودپسندی دارای شاخه هایی است:
الف – مراء و جدال، یعنی حرف خود را به کرسی نشاندن و نظر خود را تحمیل کردن، که در اسلام به شدت از آن نهی شده است.(8)
پیغمبر اکرم صلی اله فرمودند:
هر کس در مراء و جدال کوتاه بیاید خدا سه باغ در بهشت به او می دهد یکی رضوان الله، دیگری عدن و سومی بهشت معمولی.
ب – لجاجت، یعنی زیر بار حق نرفتن و بر باطل خود پافشاری کردن. این صفت نیز مورد مذمت قرار دارد.
زن و شوهر باید دست از لجاجت در مقابل یکدیگر بردارند و هر کدام تابع حق باشند و آن را در هر صورت و از هر کس که باشد بپذیرند.
ج – توقعات بیجا، یعنی زنی بیش از توان شوهرش از او توقع داشته و به دنبال تشریفات زندگی باشد، یا شوهری از همسرش توقعات نابجایی داشته باشد.
د- انتقاد ناپذیری، زن و مردی که روحیه انتقادپذیری نداشته باشند، هرگز موفق به اصلاح خود نمی شوند و عاقبت به صفت زشت خودپسندی دچار می شوند که خود زایل کننده صفا و صمیمیت است.
امام صادق (ع) فرمودند:
بهترین و محبوب ترین دوستان و برادرانم در نزد من کسی است که عیبهایم را به من بازگو نماید، و از من انتقاد کند. (9)
راههای جلب محبت
1-رعایت نظافت و پاکیزگی: مسئله نظافت در اسلام مورد تأکید بسیار است. رعایت این مسئله می تواند در جلب محبت افراد مؤثر باشد و مخصوصا زن و شوهر باید بیشتر به این امر توجه کنند. .
اموری مثل مسواک نزدن، بوی عرق پا و بدن، لباس چرک پوشیدن، دیر حمام رفتن، ژولیده زندگی کردن و… محبت را از بین برده و ایجاد نفرت می کند.
پیغمبر اکرم (صلی اله) همیشه ظاهری آراسته داشتند، خیلی مرتب و منظم لباس می پوشیدند، لباس ایشان گرانقیمت نبود ولی به نظافت آن بسیار اهمیت میدادند و می فرمودند:
اگر کسی مسواک بزند و نماز بخواند ثواب نمازش هفتاد برابر است. .
و نیز فرموده اند:
اگر نمی ترسیدم مشقت داشته باشد مسواک زدن را واجب می کردم.
۲- اظهار دوستی و محبت: زن نیاز به مهر و محبت دارد و ابراز محبت و انس مثل هوا برای زندگی و نشاط او ضروری است.
اهمیت اظهار محبت و انس با همسر بقدری است که:
رسول خدا (صلی اله)می فرمایند:
نشستن و انس گرفتن مرد با همسر و فرزندانش، پیش خدا محبوبتر از اعتكافش در مسجد من است. (10)
بنابراین چه خوبست که شوهران کار آمد و شريف، وقت مناسبی را برای حضور در منزل و گفت و شنود و انس با زن و فرزند خود قرار دهند. با آنان به دیدار اقوام، به زیارت و عبادت نماز جمعه و امثال آن، بروند و با بهره مندی از انس و الفت و همراهی با یکدیگر، بر صفا و صمیمیت زندگی بیفزایند.
در روایت است که اگر مسلمانی را دوست داری، دوستی خود را به او بگو. (11)
پیغمبر اکرم (صلی اله) فرمودند:
اگر مردی به زنش بگوید من تو را دوست دارم، هیچگاه از قلبش بیرون نمی رود. (12)
در روایات آمده است که وقتی شوهر در میزند بچه ها در را باز نکنند، بلکه همسر اینکار را انجام دهد و با تبسم و نشاط از شوهر استقبال کند تا بدینوسیله جلب محبت نماید.
۳- هدیه دادن: در روایات است که مرد وقتی به خانه وارد می شود هدیه ای اگر چه کوچک تهیه کند و به خانه ببرد، غم و غصه ها را به خانه نبرد. به همسرش خسته انباشید بگوید، خانم هم ناراحتیها را به هنگام ورود شوهر دور بریزد و با هدیه کردن گلی از شوهر استقبال کند، که این امر در جلب محبت مؤثر خواهد بود.
افراط در محبت
اگر چه محبت مرد به زن ( و عکس آن ) مورد سفارش است، اما نباید مرد چنان شیفته و دلباخته زن باشد که دربست در اختیار او قرار گیرد. بنده وار تسلیم فرمانش باشد اختیار خود و فرزندانش را به دست هوسهای او بسپارد، که این افراط در محبت و خود باختگی در مقابل زن، سخت از طرف شرع مبین نکوهیده و اکیدا ممنوع است.
امیرالمؤمنین (ع) فرمودند:
مایه فتنه سه چیز است: (افراط در ) محبت زن که شمشیر شیطان است، شراب که دام شیطان است و دوستی درهم و دینار که تیر شیطان است.(13)
امام صادق (ع) فرمودند:
سرچشمه نافرمانی خدا، دوستی شش چیز است: دنیا، ریاست، خواب، زن، خوراک و استراحت.(14)
سخن محبت آمیز
گفتگوی زن و شوهر باید مؤدبانه و محبت آمیز باشد، نه خصمانه و نفرت انگیز. گاهی یک کلمه زشت که از دهان زن با شوهر خارج می شود، اثر بد آن تا سالهای متمادی در ذهن طرف مقابل باقی می ماند و موجب دلسردی و افسردگی او می شود.
زن و شوهر باید حتی در برابر کلمات تند و خشنی که از همسر خود می شنوند، متانت و سعه صدر نشان دهند.
علاوه بر آنکه کلمات و واژه ها باید زیبا و محبت آمیز باشند، آهنگ صدا و حرکات دست و چشم و لب و ابرو به هنگام سخن گفتن نیز لازم است ایجاد محبت کند و ملال انگیز و نفرت آور نباشد.
حضرت علی (ع) فرمودند:
زیبا سخن گویید تا پاسخ زیبا بشنوید.(15)
و فرمودند:
از گفتن سخن زشت بپرهیزید که دل را پر از خشم و کینه می کند. (16)
و نیز فرمودند:
مؤمن از فحش پرهیز می کند و گفتارش نرم و ملایم است.(17)
1. وسائل الشيعة: ۱۴ / ۱۰
2 و 3. وسائل الشيعة: ۱۱
4. سوره روم / ۲۱
5. اصول کافی 6/4
6. اصول کافی: ۲/ ۳۵۰
7. سورۂ مجادله /۱۸
8. سوره انعام / ۱۲۱
9. بحار الانوار: 282/74
10. میزان الحكمة: ۲۸۷
11. بحار الانوار: 182/74
12. وسائل الشيعة: 10/14
13. وسائل الشيعة: ابواب مقدمات النكاح / باب ۴
14. وسائل الشيعة: 12/14
15. غرر الحکم: 66/2 ،298
16. غررالحكم: ۳۲۹
17. نهج البلاغه: خطبه 192
نظرات کاربران