جاذبه های گردشگری یزد
با جاذبه های گردشگری یزد از سایت گردشگری جیران همراه باشید.
مجموعه امیر چخماق
آتشکده بهرام(آتش ورهرام)
باغ دولت آباد
مدرسه ضیائیه
مولانا ضیا الدین حسین رضی، این مدرسه را در سال ۶۳۱ هجری قمری ساخت که پسران او در سال ۷۰۵ ساخت آن را تمام کردند. این مدرسه که معروف به زندان اسکندر است، گنبدی خشتی با تزئینات گچ بری شده و نقاشی آبرنگ و شبستانی با محراب دارد. مدرسه رضائیه، نمونه ای از معماری مغول را به نمایش می گذارد.
خانه شاه شجاع(خانه رشتیان)
این خانه تاریخی در نزدیکی، میدان امیر چخماق، بازار سنتی، آتشکده بهرام و مسجد جامع یزد و در محله زرتشتیان واقع شده و محل زندگی خاندان رشتیان بوده است. با توجه به کتیبه های داخل خانه، ساخت آن به سال ۱۲۱۲ هجری قمری در دوره اتابکان یزد، برمی گردد. این خانه که از کهن ترین بناهای این شهر بوده، در قلب بافت تاریخی یزد قرار گرفته است. از معماری بسیار زیبایی برخوردار بوده و به علاوه ۴ ورودی متفاوت، بادگیرهای بلند، ۳ حیاط بزرگ و کوچک، زیرزمین های خنک و آرام و تالارهای منحصر به فرد از ویژگی های آن است. نام این خانه به دلیل منسوب بودن آن به شاه شجاع موسس سلسله آل مظفر است.
مسجد جامع
این مسجد که ایوانی در دل کویر است، در خیابان امام و خیابان مسجد جامع واقع است. مسجد جامع، یکی از زیباترین مساجد دوره تیموریان بوده است و سردر بلند، کتیبه ها، مناره ها و کاشی کاری هایش، به او لقب زیباترین شاهکارهای معماری قرن نهم هجری قمری را داده اند. با این حال، این مسجد تنها متعلق به دوره تیموریان نبوده، بلکه در یک بازه ۱۰۰ ساله و شامل سه دوره مختلف بنا گردیده است. پایه های اصلی مسجد به دوره ساسانیان بر می گردد و از لحاظ معماری متعلق به دو دوره با نام آذری است. گنبد مسجد در دوره ایلخانان بنا نهاده شده است و سردر بلند آن به شاهرخ در دوره تیموری می رسد.
ساباط ها
کوچه پس کوچه های سرپوشیده یزد، ساباط، راهرو یا دالان نامیده می شوند وعلت ساخت آنها این است که عابران می توانند در تابستان از گرمای هوا به سایه این دالان ها پناه ببرند. ساباط های یزد، را می توان در بلوار امامزاده جعفر و خیابان مصلی دید.
باغ عمارت کلاه فرنگی
باغ عمارت کلاه فرنگی یکی دیگر از جاذبه های گردشگری یزد می باشد. این عمارت قاجاری، با الگو از ساختمان کلاه فرنگی رشت یا تبریز، توسط رشتی ها در محله رحمت آباد یزد بنا شده است. به گفته حسن دشتی، مالک کنونی آن، عمارت در زمان جنگ جهانی دوم توسط زرتشتیان خریداری شده و سال ها از آن آنها بوده است و قبل از انقلاب دشتی آن را از زرتشتیان خریده است. این عمارت دو طبقه بوده و زیرزمین ندارد و حوضی در وسط آن قرار داشته که آب قنات رحمت آباد که از زیر این عمارت می گذشته به داخل حوض می ریخته است. در طبقه دوم، اتاق های زیادی داشته و در تالار قسمت پایین، مکانی برای پذیرایی از میهمانان تعبیه شده بوده است. این عمارت زیبا، به علت کم توجهی و بارش شدید باران در سال های پس از انقلاب، ویران شده و تنها دیوار باغ، حوضی در وسط تالار و چند اتاق از آن بر جای مانده است. به علاوه، باغ عمارت کلاه فرنگی نیز درختان انجیر، انار، توت و خرمالو داشته، که الان فقط درختان انار مانده اند. اکنون عمارت زیبای آجری در کنار باغ عمارت کلاه فرنگی ساخته شده است.
نارین قلعه(نارنج قلعه)
یکی از مهمترین جاذبه های گردشگری یزد، نارین قلعه یا همان نارنج قلعه می باشد. این قلعه تاریخی، در ۵ مرحله ساخته شده است که قدیمی ترین مرحله، کندن بوکن ها یا کندن فضاهایی در دل زمین بوده است. این قلعه بر بالای تپه بنا شده است که مشرف به شهر میبد می باشد. نارین قلعه را می توان از مهم ترین آثار تاریخی پیش از اسلام دانست. به علاوه وجود و ساخت این قلعه ها برای حفاظت و نگهبانی شهر ها از خطرات پیش رو، لازم و ضروری می نمود.
آب انبار شش بادگیری
خانه لاری ها
این خانه قاجاری، در خیابان امام، محله فهادان و مجاور عمارت کلاه فرنگی قرار گرفته است. ساختار این خانه مانند سایر خانه ها در دوران قاجار، شامل دو بخش اندرونی و بیرونی است و حیاط در مرکز خانه قرار گرفته است و تالار و بادگیر دارد. هر کدام از اضلاع این خانه مناسب فصل و شرایط خاص آب و هوایی است. قسمت های شمالی، مناسب زمستان و زمستانه اند و قسمت های جوبی، مناسب تابستان و تابستانه اند. قسمت شرقی شامل اتاق آیینه، مطبخ و سرداب، مناسب پاییز و پاییزه است و قسمت غربی، مناسب بهار بوده و به عنوان بهارخواب استفاده می شده است. خانه لاری ها، به جهت اتاق های آیینه کاری و نقاشی شده، درها، پنجره ها و ارسی ها، یکی از زیباترین خانه های قرن سیزدهم بوده است که اکنون به موزه اسناد و مدارک بدل شده است.
خانه تهرانی ها
خانه تهرانی مقابل زندان اسکندر و در خیابان امام و خیابان فهادان قرار دارد. این خانه حدود ۲۵۰ سال پیش به خانواده تهرانی که از تاجران قدیمی فرش، تعلق داشته است ولی ساخت این بنای تاریخی به دوره قاجار بنا بر می گردد. این عمارت، شامل سه بادگیر زیبا، نارنجستان، تالار بزرگ، چاه خانه و سرداب زیبا، هشتی و پشت بام بزرگ مشرف به بافت تاریخی، است. به علاوه، این خانه به علت بزرگی و زیبایی به عنوان دفتر کنسولگری اقتصادی برخی کشورها چون آلمان و فرانسه استفاده می شده است اما امروزه تبدیل به هتل موزه گشته است و نام اولین هتل موزه ایران را با خود همراه کرده است.
میدان ماکار
پشوتن جی دوسابایی مارکار، یک هندی زرتشتی، هزینه ساخت میدان، دبیرستان و پرورشگاه مارکار را تقبل کرده است. میدان مارکار، نقطه وسط ایران است و ساعت این میدان با توجه به مختصات جغرافیایی، دقیقا وسط کشورمان واقع شده است.
بازار و حمام خان
این حمام توسط محمد تقی خان بافقی، حاکم یزد، به سال ۱۲۱۲ هجری قمری ساخته شده است. حمام خان، در خیابان امام، خیابان قیام و میدان خان قرار دارد. این مجموعه که به دستور ناصر الدین شاه ساخته شده، شامل حسینیه، آب انبار، حمام و بازار خان است که در ساخت آنها از خشت، گل، آجر و گچ استفاده شده است. بازار خان به دو بخش شمالی- جنوبی به طول ۷۸ متر با ۵۳ مغازه و شرقی- غربی به طول ۱۸۰ متر با ۱۰۰ مغازه قابل تقسیم است. این بازار، طولانی ترین بازار یزد است ولی حمام خان، اکنون به عنوان چایخانه سنتی مورد استفاده قرار می گیرد.
موارد پیشنهادی
نظرات کاربران