بیماری گال چیست و چه علائمی دارد؟
بیماری گال یا جرب (Scabies) شایع ترین بیماری پوستی خارش دار جهان است که از طریق انگل های شبیه کنه وارد بدن می شود و تا یک ماه در بدن زنده است.
گال یا جرب (Scabies) بیماری عفونی خارش داری است که بندپایی از گروه مایتها یا هیرهها (موجوداتی شبیه کنه اما بسیار کوچکتر و میکروسکوپی) عامل آن هستند. این بیماری شایع ترین بیماری پوستی خارش دار در جهان است و سالانه بیش از ۳۰۰ میلیون نفر در دنیا به آن مبتلا می شوند.
انگل گال بسیار کوچک، کرم رنگ و چهار جفت پا دارد. گال ماده از گال نر بزرگ تر است. پس از نفوذ به لایه های پایین تر پوست و با ایجاد کانال تخم گذاری می کند. هر کرم حدودا 40 تا 50 تخم می گذارد. از بین این 40 تا 50 تخم کمتر از 10 تخم به گال بالغ تبدیل خواهند شد.
بسیاری ازعلائم بیماری گال به دلیل پاسخ ایمنی بدن ما به این کرم، بزاق کرم، تخم و مدفوع کرم گال است. به طور متوسط در یک فرد مبتلا به این بیماری 12 عدد انگل گال وجود دارد. در حالی که در مناطق محروم کودکان مبتلا بالغ بر صد کرم دارند.
بیشتر بخوانید: درمان فراموشکاری با طب سنتی
بیماری گال چه علائمی دارد؟ (تشخیص گال)
نشانه اصلی گال خارش است، ضایعات پوستی قرمز رنگ و برجسته، تورم موضعی، بثورات پوستی(جوش های پوستی که به صورت متقارن و قرمزصورتی می باشند ولی پوست، پوسته پوسته نمی شود) نیز از دیگر علائم این بیماری هستند. این بیماری به شدت مسری و آزاردهنده است و برای درمان لازم است به متخصص مراجعه شود.
علائم رایج بیماری گال نیزعبارتند از:
- خارش
- تورم و تاول پوست
- بثورات قرمز در اطراف نواحی آلوده شده
- درد شدید
چگونه از بیماران مبتلا به گال مراقبت کنیم؟
گال اگر درمان نشود قطعا باقی خواهد ماند. افرادی که با بیمار در یک خانه زندگی می کنند و در تماس نزدیک هستند حتی اگر علائمی نداشته باشند نیز باید درمان شوند. افرادی که با فرد آلوده در تماس نزدیک هستند ممکن است آلوده شده ولی علائمی نداشته باشند و مایت را به دیگران انتقال دهند.
در مراقبت از بیماران مبتلا به انگل گال به نکات زیر توجه کنید:
- قبل از درمان دارویی، در حمام با آب و صابون بدن تان را شستشو کنید.
- وسایل خواب و لباس های بیمار با آب جوش بشویید و سپس در آفتاب آنها را خشک کنید.
- درزهای لباس بیمار، اتو کشیده شوند.
درمان خانگی گال با سرکه
انگل گال در چه مناطقی از بدن رشد می کند؟
به طور کلی، گال در این نواحی از بدن انسان زندگی می کند:
- تیغه های شانه
- باسن
- زیر سینه
- کف پا
- دور کمر
- بین انگشتان
- زانو
- خط کمربند
- کیسه بیضه ها ( در مردان )
- سینه ( زنان)
- اطراف ناحیه تناسلی
- نزدیکی آرنج
- زیر بغل
در سالمندان، گال بیشتر در پشت اتفاق می افتد و در نوزادان و کودکان کوچک، دانه ها معمولا کف دست ها و پاها قرار دارد.
کرم گال از طریق تماس نزدیک، به اشتراک گذاری وسایل شخصی و تماس جنسی بافرد آلوده منتقل می شود.
چگونه بیماری پوستی گال گسترش می یابد؟
رایج ترین شکل انتقال بیماری گال در میان جوانانی که از نظر جنسی فعال هستند تماس جنسی می باشد یا از طریق استفاده مشترک از حوله شخصی یا سایر وسایل شخصی فرد مبتلا منتقل شود. معمولا انگل گال می تواند همزمان روی چند عضو خانواده تاثیر بگذارد، حتی ممکن است فرد مبتلا آن را به شخص دیگری منتقل کند قبل از اینکه علائمی داشته باشد.
معمولا در کودکان و بزرگسالان جوان دیده می شود. این بیماری می تواند بهسرعت در میان افراد از طریق تماس مستقیم، در مراکز مراقبت از کودکان و خانه های سالمندان گسترش یابد.
نظرات کاربران