0

اهمیت نماز اول وقت

اهمیت نماز اول وقت

اهمیت نماز اول وقت

با اهمیت نماز اول وقت و آثار و برکات نماز اول وقت از از بخش مذهبی سایت تفریحی جیران همراه باشید.

اهمیت نماز اول وقت

در حديث است كه به هنگام ظهر درهاي آسمان گشوده مي شود و درهاي بهشت باز مي گردد و دعا مستجاب مي شود ؛ پس خوشا به حال كسي كه در آن هنگام براي او عمل صالحي بالا رود.

در حديثي ديگر از حضرت صادق(ع) آمده است كه فرمودند: … بهترين ساعت هاي شب و روز، وقت هاي نماز است. سپس فرمودند: چون ظهر مي شود درهاي آسمان گشوده شده و بادها مي وزند و خداوند به خلق خود نگاه مي كند. هر آينه من بسيار دوست دارم كه در آن هنگام، عمل صالحي براي من بالا رود. آنگاه فرمودند: برشما باد به دعا كردن بعد از نمازها، چرا كه آن مستجاب مي شود.”

امام صادق(ع) مي فرمايند:”ملك الموت در هنگام مردن، شيطان را از محافظ بر نماز دور مي كند و شهادت به يگانگي خدا و نبوت پيامبرش را در آن هنگامه بزرگ به او تلقين مي نمايد.

 

آثاري از محافظت بر نماز

آیه 238 سوره بقرة که خداوند می‌فرماید حافِظُوا عَلَی الصَّلَوات برای رسیدن به درجه علیین باید از نماز محافظت کرد اینگونه که با کمال آمادگی منتظر وقت نماز باشد، و نماز را در اوّل وقت آن به جا آورد، و در نماز توجه قلبی و خشوع داشته باشد، فکر و ذهن او متوجه عبادت باشد و از سبک شمردن نماز بپرهیزد. بدین معنی که نماز را جز درموارد اضطراری، از اول وقت آن تأخیر نیندازد، نماز را به جماعت و درمسجد بخواند، بدون مقدمه وارد نماز نشود و بدون تعقیبات از آن خارج نگردد تا دچار نفرین نماز نشود که این بدترین هلاکت می‌باشد.

 

نماز اول وقت

پيامبر اكرم(ص) فرمودند: شيطان تا زماني كه مؤمن بر نمازهاي پنج گانه در وقت آن محافظت كند، پيوسته از او در هراس است؛ پس چون آنها را ضايع نمود بر وي جرأت پيدا كرده او را در گناهان بزرگ مي اندازد.

حضرت عبدالعظيم حسني از امام حسن عسگري(ع) روايت مي كند كه فرمودند: خداوند متعال با حضرت موسي تكلم كرد، حضرت موسي فرمود: خداي من. كسي كه نمازها را در وقتش به جاي آورد چه پاداشي دارد؟ خداوند فرمود:حاجت و درخواستش را به او عطا مي كنم و بهشتم را برايش مباح مي گردانم.

پيامبر اكرم(ص) فرمودند: بنده اي نيست كه به وقت هاي نماز و جاهاي خورشيد اهميت بدهد، مگر اين كه من سه چيز را براي او ضمانت مي كنم: برطرف شدن گرفتاري ها و ناراحتي ها، آسايش و خوشي به هنگام مردن و نجات از آتش.

امام محمد باقر(ع) مي فرمايند: هر كس نماز واجب را در حالي كه عارف به حق آن است در وقتش بخواند، به گونه اي كه چيزي ديگر را بر آن ترجيح ندهد، خداوند براي وي برائت از جهنم مي نويسد كه او را عذاب نكند، و كسي كه درغير وقتش به جا آورد در حالي كه چيزي ديگر را بر آن ترجيح دهد، خداوند مي تواند او را ببخشد يا عذابش كند.

از رسول اكرم (ص) روايت شده كه نماز براى ميت در قبر به صورت شخص نورانى خوش سيما ظاهر مى شود و انيس و مونس او در قبر مى شود و آتش جهنم را از او دفع مى كند .و همچنین فرمود: كسى كه نمازهاى پنج گانه را در موقع خود اقامه كند و ركوع و سجود نماز را كامل به جا آورد خداى عزوجل 15 خصلت به او عطا می فرمايد:

  •  سه خصلت در دنيا :عمر او را زياد كند، مال و اموال او را زياد كند و فرزندان صالح او را زياد كند.
  • سه خصلت در موقع مرگ :از ترس او را ايمن دارد ، از هول مرگ ايمن دارد و او را داخل بهشت گرداند.
  • سه خصلت در قبر:سؤ ال نكير و منكر را بر او آسان كند،قبر او را وسيع گرداند و درى از درهاى بهشت به روى او گشوده گرداند .
  • سه خصلت در محشر: صورت او مثل ماه ، نور مى دهد،نامه عملش را به دست راستش دهند و حساب را بر او آسان مى گرداند.
  • سه خصلت در موقع عبور از صراط: خداوند از او راضى مى شود،به او سلام مى دهد و نظر رحمت به او مى فرمايد.

بیشتر بخوانید: اهمیت شب قدر


نماز اوّل وقت و آثار و بركات آن

خدایا ! کیست که طعم محبتت را چشید و جز تو کسی را آرزو کرد ؟ کیست که به نزدیک تو مقام گرفت و لحظه ای روی گرداندن توانست ؟ خدایا ! ما را از آنانی قرار ده که به دوستی خود برگزیده ای و به عشق و محبت خود خالصشان کرده ای و مشتاق دیدارشان ساخته ای و به خواست خود خشنودشان کرده ای و نعمت دیدار را عطاشان کرده ای . در مقام رضایتشان نشانده ای و در غربت و تنهایی در پناهشان گرفته ای و در جوار خود به عالم راستی و حقیقت جایگاهشان بخشیده ای و به شناخت خود معرفتشان داده ای و سزاوار پرستششان کرده ای .

 

کسانی که نماز خود را در اوّل وقت آن به جا می ­آورند در مقایسه با کسانی که اینگونه نیستند، نگرش یکسانی در مورد نماز ندارند. گروه دوم هر وقت به یاد نماز خوانده­ نشده­ی خود می­افتند، دلهره­ و اضطرابی وجودشان را فرا می­گیرد. این دلشوره ادامه دارد تا اینکه نماز خود را بخوانند و از دستش خلاص شوند. چنین نمازی، نه از روی عشق و محبّت به نماز؛ بلکه به انگیزه­ی رهایی از این تکلیف سخت بوده است. این افراد به نماز به عنوان تکلیفی سنگین و نگران کننده نگاه می­کنند و ممکن است از اعماق وجود دوست داشته باشند که «ای کاش خداوند تکلیفی به عنوان نماز نداشت!». این نگرش موجب می­شود تا به تدریج از نماز فاصله گیرد و ـ نعوذ بالله ـ برای مدتی اصل نماز را کنار بگذارد تا اینکه وقتی به یاد نماز افتاد با خود بگوید: «اصلا نماز نمی­خوانم تا اینکه دلشوره­ی انجام ندادن این تکلیف در وجودش سایه نیندازد!».

در مقابل، کسی که نماز خود را در اوّل وقت آن به جا می­آورد، هر وقت به یاد نماز می­افتد نفس راحتی می­کشد و از اینکه وظیفه­ی خود را به موقع انجام داده احساس «عزّت نفس» و «ارزشمندی» می­کند. نماز این شخص، نه به نیّت ادای تکلیف و رهایی از آن؛ بلکه از روی محبّت و علاقه به خدای متعال و عشق به انجام تکلیف الهی است. نماز اوّل وقت نزد خدای سبحان ارزش بسیار زیادی دارد و تا وقتی که این نمازگزار مقید به نماز اوّل وقت است، شیطان نمی­تواند به راحتی در او نفوذ کرده و توفیق نماز را از او سلب نماید.

پیامبر اکرم (ص) می­فرماید: هیچ بنده­ای نیست که مراقب اوقات نماز باشد مگر اینکه سه چیز را برای او تضمین می­کنم؛ «آسودگی در هنگام مردن»، «از بین رفتن غم و اندوه­ها»، و «نجات از آتش جهنم».

امیرالمؤمنین (علیه­السلام) می­فرماید: در خواندن [به موقع] نمازهای پنج­گانه مراقبت کنید؛ زیرا این نمازها در پیشگاه خداوند متعال منزلت خاصی دارند.

 

اهمیت و آثار نمازهای پنج گانه برای بدن انسان

پژوهش های علمی جدید ثابت کرده است که نماز اول وقت فواید بسیاری برای بدن انسان دارد که دلالت بر حکمت فرایض اسلامی و زنده بودن دین اسلام دارد و از جمله این موارد عبارت است از:

نماز صبح:

انسان مسلمان در صبح برای نماز صبح بیدار می شود درحالیکه دربرابر سه تحول مهم قرار دارد:

دریافت نور در زمان آن که فعالیت غده صنوبری را کاهش می دهد، و میلاتونین را کم می کند و عملیات دیگر مرتبط با نور را فعال می سازد.

پایان کنترل دستگاه عصبی (ناخوشایند) که شب ها باعث آرامش می شود و شروع دستگاه عصبی (خوشایند) که روزها باعث فعالیت می شود.

آمادگی برای استفاده از نیرویی که افزایش کورتیزن در صبح آن را ایجاد می کند، و این افزایش خود به خود صورت می گیرد و به خاطر بلند شدن ازخواب و پایین آمدن از تخت نیست همچنانکه هورمون سیرنونین و اندرفین در خون نیز افزایش می یابد.

نماز ظهر:

انسان مسلمان هنگام نماز ظهر در معرض سه تحول مهم قرار دارد:

در اثر افزایش نخست هرمون ادرینالین در پایان صبح خود را با نماز آرام می کند

از لحاظ جنسی خود را آرام می کند چرا که تستوستیرون در ظهر به اوج خود می رسد.

ساعت بیولوژیک از بدن می خواهد که اگر وعده غذایی سریعی نخورد نیروی بیشتری برای آن فراهم کند که نماز باعث آرام کردن و کاهش تشنج حاصل از گرسنگی می شود.

نماز عصر:

تأکید زیادی بر ادای این نماز وجود دارد زیرا آن مرتبط با دومین زمان اوج ادرینالین می باشد که فعالیت ملموس چندین عضو از جمله فعالیت قلب را به دنبال دارد و بیشتر افزایش فشار قلب بیماران قلبی مستقیما در این زمان صورت می گیرد که نشان دهنده ی فشاری است که این عضو مهم در این زمان باآن روبروست. و جالب آن است که بیشتر فشار قلب کودکان تازه متولد شده نیز در همین زمان صورت می گیرد و معمولا اوج مرگ کودکان تازه تولد در ساعت 2 بعداز ظهر می باشد و بیشتر افزایش فشار قلب آنان بین ساعت 2 تا 4 بعداز ظهر می باشد. و اینها نشان دهنده سخت بودن این زمان برای جسم انسان به طور کلی و قلب به طور خاص می باشد.

بیشتر مشکلات اطفال مشکلات قلبی تنفسی می باشد و حتی در بزرگسالان نیز همینگونه می باشد چراکه بدن آنها در این زمان سختی زیادی را متحمل می شود و آن با افزایش ببتید ویژه به حوادث و فاجعه های مخوفی منجر می گردد .

و نماز عصر انسان را از کارهایش در این زمان باز می دارد و به منظور پرهیز از این پیامدها مانع مشغول شدن انسان به کار دیگری می گردد.

نماز مغرب:

این زمان تغییر و تحول از نور به تاریکی است که عکس آن چیزی است که در زمان نماز صبح صورت می گیرد بنابراین به خاطر شروع تاریکی ترشح میلاتونین افزایش می یابد که باعث می گردد انسان احساس خواب آلودگی و کسالت کند و در مقابل سیروتین ، کورتیزون و اندروفین کاهش می یابد.

نماز عشاء:

در زمان انتقال از فعالیت به استراحت و برعکس زمان نماز صبح می باشد. و زمانی ثابت برای انتقال جسم از کنترل دستگاه عصبی خوشایند به دستگاه عصبی ناخوشایند می باشد. و شاید این سرّ تأخیر این نماز تا کمی قبل از خواب می باشد تا تمام کارها تمام شده باشد و بعد از آن مستقیما خواب صورت گیرد.


بیشتر بخوانید: دانلود صوتی اذان


در این زمان حرارت بدن و ضربات قلب کاهش می یابد و هورمون های خون بالا می رود.

قابل توجه این است که این زمان نماز های پنجگانه با تحولات بیولوژیک مهم جسم منطبق است  که با گذر زمان نمازهای پنجگانه انعکاسات شرطی شده مؤثری را به جای می گذارد که می توانیم توقع داشته باشیم هر روز صبح، نماز صبح به نوبه خود علامتی باشد برای شروع فعالیتی و ثبات داشتن بر یک رژیم و برنامه ی منظم روزانه ی دارای بخش های ثابت به همراه یک عامل صوتی (اذان) آن گونه که در نماز صورت می گیرد باعث می شود بدن انسان در یک هماهنگی بسیار زیاد با محیط خارج حرکت کند و به دنبال آن هماهنگی و انسجام تام بین موارد زیر صورت گیرد:

  • زمان های بیولوژیک داخل بدن
  • زمان های مؤثرهای محیطی خارج از بدن مانند چرخه نور و تاریکی
  • زمان های شرعی با ادای نمازهای پنجگانه در زمان آن

« منزهی تو پروردگارمان و شهادت می دهیم که پروردگاری جز تو نیست و به درگاه تو توبه می کنیم.»

 

نماز اول وقت

اقامه نماز فقط اين نيست كه صالحان، خود نماز بگذارند اين چيزي نيست كه بر تشكيل حكومت الهي متوقف باشد بلكه بايد اين ستون دين در جامعه به پا داشته شود و همه كس با رازها و اشاره‌هاي آن آشنا و از بركات آن برخوردار گردد. درخشش معنويت و صفاي ذكر الهي همه آفاق جامعه را روشن و مصفا كند و تن‌ها و جان ها با هم به نماز بشتابند و در پناه آن طمانينه و استحكام يابند نماز ركن اصلي دين است و بايد اصلي ترين جايگاه را در زندگي مردم داشته باشد. حيات طيبه انسان در سايه حاكميت دين خدا، وقتي حاصل خواهد شد كه انسانها دل خود را با ياد خدا زنده نگهدارند و به كمك آن بتوانند با همه جاذبه‌هاي شر و فساد مبارزه كنند و همه بت‌ها را بشكنند و دست تطاول هم شيطان‌هاي دروني و بروني را از وجود خود قطع كنند اين فكر و حضور دائمي فقط به بركت نماز حاصل مي‌شود و نماز در حقيقت، پشتوانه مستحكم و ذخيره تمام نشدني در مبارزه‌ايي است كه آدمي با شيطان نفس خود كه او را به پستي و زبوني مي‌كشد و شيطان‌هاي قدرت كه با زر و زور او را وادار به ذلت و تسليم مي‌كنند هميشه و در همه حال دارد.

انسان هميشه به نماز محتاج است و در عرصه‌هاي خطر محتاج‌تر. حقيقت آن است كه در كار معرفي نماز كوتاهي‌هاي زيادي شده است و نتيجه آنكه نماز هنوز جايگاه شايسته خود را حتي در نظام اسلامي ما به دست نياورده است. اين مسئوليت سنگين بر دوش دانشوران و آشنايان به معارف اسلامي است كه نماز را به همه بخصوص به نسل جوان بهتر بشناسانند، از كودك دبستاني تا پژوهشگر دوره‌هاي عالي، هر يك فراخور ذهن و معرفت خود، مي‌توانند در راه شناختن نماز و رازهاي آن قدمهايي بردارند. و با ناشناخته‌‌هايي آشنا شوند. حتي عرفاي بزرگ نيز براي سالكان وادي معرفت اسرار الصلوه نوشته و آموخته‌اند، يعني اعماق اين اقيانوس همچنان ناشناخته و پيمودني است. در جامعه ما فصل مهمي بايد در معرفي نماز در همه سطوح گشوده شود.

توجه به نماز اول وقت حاكي از عشق انسان به پروردگارش مي‌باشد.

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه − 1 =

مشاهده بیشتر